Mieke van Os

Multidisciplinair kunstenaar met een focus op mixed media constructies. Mieke werkt met dingen die zij in haar omgeving aantreft, ook vanuit duurzaamheidsoogpunt.

Afval

Restanten van een verbouwing, restproducten van gietmaterialen, stukken steen of hout, stroken textiel. Het resulteert vaak in een materiële behandeling of oplossing die niet direct voor de hand ligt en geeft zo eigenheid aan haar werk.

Eigentijds traditioneel

Mieke is op zoek naar een onconventionele, maar traditionele vorm met een twist. Eigentijds traditioneel. In haar werken zoekt zij naar compositie, de scheiding van vlak en kleur, als beeldhouwer en als schilder. Een manier van werken om de vorm beter te bestuderen. Zo verkent ze visueel de nieuwe topografie en herontdekt ze bekende materialen. In haar werk wil Mieke een sfeer uitdrukken, een gevoel.

Haar inspiratiebronnen zijn zeer wisselend en veelzijdig. Of een werk nu 500 jaar geleden is gemaakt of nu, zij ontleent er elementen aan om er iets mee te doen. Ideeën komen ook uit de productie zelf. Het werk heeft vaak een soort regels en chaos tegelijk. Op het eerste gezicht is haar werk heel divers. Bij nader inzien is er zeker een verbindingslijn.

Haar motto is: “De horizon is oneindig, hij kent alleen een grens in het hoofd.“ Haar doel is om haar technieken verder te ontwikkelen en te verkennen en te experimenteren met (duurzame) materialen, kleuren, vormen en maten (!), in een combinatie van beeldhouwkunst, schilderkunst, keramiek en textiel;  daarbij wil Mieke zich ook meer richten op onderzoek in het werken met plantenresten en andere biomaterialen.

  • Kunstschilder
  • Beeldenbouwer
De horizon is oneindig, alleen in je hoofd kent die een grens

Mieke van Os heeft twee professionele kunstopleidingen gevolgd: één tot docent Beeldende Vorming en de andere tot autonoom kunstenaar.

In Nederland (Bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, EQF6, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, 2010 – 2014) en in België (Beeldhouwkunst, EQF5, 2021) de specialisatieopleiding Beeldhouwkunst. Inmiddels is zij als alumni ook verbonden aan het Projectatelier in mix media. Een aantal werken wordt tentoongesteld in België en online.

Over Mieke van Os

Mieke woont en werkt in Heeze in het zuiden van Nederland, ze is geboren in Uden (1960).

Haar opleiding op het beeldende vlak heeft zij gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, aan de lerarenopleiding aldaar. Haar specialisatie was 3D-werk. Daarnaast heeft ze de Hogere Graad Beeldhouwen als ook de Specialisatie daarin behaald aan de KunstAcademie Noord-Limburg in Neerpelt, in België . Zij neemt ook deel aan het Projectatelier voor afgestudeerden.

Sculpturen maakt zij meestal in de ruimten van de academie, waar zij de beschikking heeft over een metaalruimte, een mouleerruimte (voor het maken van mallen en het werken met gips en andere stoffen) en een grote werkruimte. Bovendien vindt Mieke het verrijkend om daar te werken met andere kunstenaars. Ze helpen elkaar en brengen elkaar op een idee. Schilderijen en tekeningen maakt ze vooral thuis. Nu de kinderen de deur uit zijn, heeft Mieke hun respectievelijke slaapkamers omgedoopt tot atelier. Alleen werken van groot formaat kan ze er niet maken, dus een atelier op de begane grond met veel licht en een grote doorgang blijft vooralsnog een droom.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×